Dažnai minima kaip Prancūzijos natūralaus vyno revoliucijos „gimtinė“, Beaujolais kaip regionas, be abejo, turėjo ir pakilimų, ir nuosmukių pelnydamas pagarbą vyno pasaulyje.
Garsėjo vietove, kurioje legendinis „Keturių gauja“ sudarytas iš susidedančios Jeanas Foillardas, Guy Breton, Jean-Paul Thévenet & Marcelis Lapierre'as (o vėliau ir Josephas Chamonardas), Beaujolais tapo įkvėpimu kitiems mažai įsikišusiems vyndariams, kurie norėjo sekti pavyzdžiu.
Tai nereiškia, kad „natūralūs vyndariai“ neegzistavo prieš šią gaują, tačiau tuo metu jų revoliuciniai metodai tikrai buvo laikomi šiek tiek beprotiškais.
Keturių asmenų gauja įsipareigojo ūkininkauti nenaudodama pesticidų, įdėjus minimalų SO2 kiekį arba jo visai, vėliau nuimti vynuoges, rūšiuoti vynuoges kokybės kontrolei ir atsisakyti dėti į cukrų fermentuojant vyną (tai buvo įprasta siekiant padidinti alkoholio kiekį, nes 1980-ųjų vyno tendencijos šiek tiek pareikalavo, tikriausiai dėl „parkerizacijos“).
Taip pat verta paminėti, Tai buvo tada, kai Božolė nebuvo laikomas galinčiu gaminti vynus, kad padarytų įspūdį, ir dėl to jis prarado savo tapatybę bandydamas gaminti vynus su didesniu alkoholio kiekiu. ir mėgdžioti tai, už ką kiti regionai susilaukė kritikų pagyrų, o ne švęsti tuo, ką jie iš tikrųjų turėjo tuo metu (naudojant tinkamus vyno gaminimo būdus, kurie šiuo metu nebuvo visiškai saugūs).
Gamay dizainas natūralesniam vynui, sukurtas Guen Douglas. Ne už vagystę, prašau, hehe. Marškinėliai čia btw…
Šią kovą, siekiant parodyti geresnio Božolė vyno potencialą, labiau sutrukdė devintojo dešimtmečio kampanija „Beaujolais Nouveau“; Dėmesys pigiems, labai mažai turintiems vynams nepadėjo „Gang of Four“ tikslams pademonstruoti aukštesnę savo vynų kokybę, kuri iš tikrųjų atskleidė regionų senesnių vynmedžių potencialą, įvairius granito ir skiltinius dirvožemius ir idealų. vynuogių auginimo klimatas, jau nekalbant apie tai, kad Gamay kaip vynuogė gali būti universalesnė, nei manyta anksčiau, o pagaminta taip pat turi senėjimo savybių.
Vėliau devintojo dešimtmečio kampanija „Beaujolais Nouveau“ regiono pavadinimui dar labiau pakenkė. Pastaba: Įdomu pamatyti, kaip šiais laikais „Beaujolais Nouveau“ vystėsi natūralaus vyno scenoje, siekiant parodyti didesnį dėmesį kokybei, nes nepaisant pažeisto pavadinimo, „Beaujolais Nouveau“ dabar labai paklausa natūralių vyndarių, galbūt mažiau nei prieš ranką tradiciniame vyno pasaulyje…
Kas yra Beaujolais Nouveau?
Kasmet trečiąjį lapkričio ketvirtadienį švenčiamas „Beaujolais Nouveau“ džiaugiasi pirmuoju tų pačių metų derliaus Gamay išleidimu, kitur taip pat žinomas su kitomis vynuogėmis kaip Primeur vynas.
Paprastai tai yra greičiausiai parduodamas vynas. Tai įmanoma dėl greitesnio vyno gamybos metodo Carbonic Maceration*, kuriuo garsėja šis vyno regionas. Nouveau vyno tradicija iš tikrųjų kilo nuo 1800 m., kai barų savininkai Lione pirkdavo statines šviežiai pagaminto vyno, kad patiektų lapkritį.
Vynuogės nuskintos rugsėjį, todėl jos fermentuojasi tik trumpai ir prieš pat išleidimą. Šiais laikais logistika, siekiant patenkinti trečiąjį lapkričio ketvirtadienį rengiamų Beaujolais Nouveau švenčių paklausą visame pasaulyje, yra sudėtinga (taip pat ir mums, hehe!).
„Full Carbonic Maceration“ – tai vyno gamybos procesas, kurio metu daug (tik) ištisų ryžių uždaroma kubile. Anglies dioksido siurbimas padeda vynuogėms fermentuotis iš vidaus.
Pusiau anglies maceravimas yra panašus procesas, tačiau dėl viršutinių vynuogių svorio susmulkinamos apačioje esančios vynuogės, plyšta jų odelės ir išsiskiria sultys, kurios spontaniškai fermentuojasi, todėl anglies dioksidas gaminamas natūraliai, o ne dedamas. Tai nebūtinai turi būti sandarus kubilas, kaip naudojant pilną anglies maceravimą, ir užtrunka ilgiau nei pilnas anglies maceravimas (tai paprastai reiškia, kad visi Beaujolais Nouveau gaminami naudojant pilną anglies maceravimą).
Fermentacija ilgainiui pasiekia visas vynuoges ir greitai pagamina, vaisius į priekį, lengvai kvepia „gloo-gloo” vyno stilius su mažai tanininės struktūros. Tai duoda teigiamų rezultatų su plonesne odelė vynuogėmis, tokiomis kaip Gamay, kurios idealiai tinka šiam metodui (nors šis metodas tinka bet kokioms vynuogėms).
Vaizdo šaltinis: andrewmurrayvineyards.com
Be „Village“ vynų, kurie paprastai yra pigesni, Beaujolais yra ir regionai Morgonas, Régnié, Brouilly, Côte de Brouilly, Moulin-à-Vent, Fleurie, Chénas, Saint-Amour, Juliénas ir Chiroubles kaip 10 Beaujolais Cru.
Nepaisant visko, kuriame yra Gamay (ir kai kurių Chardonnay), pastebėsite pastebimų skirtumų gerdami šių Cru vynus vienas šalia kito, o Morgonas ypač mėgstamas gerbiamo kalibro vynų gamybai, ypač aplink garsiąją Côte du Py. vulkaninė schisto dirvožemių kalva. Jean-Foillard 'Côte du Py' Morgon yra mūsų mėgstamiausias.
Vaizdo šaltinis: winescholarguild.org
Tai yra diskusijų objektas ir gali sukelti gerų stalo diskusijų!
Daugiau gamintojų, kurie orientuojasi į šiek tiek labiau struktūrizuotus, „terroir“ vynus, siūlome labiau stengtis rasti gamintojų, kurių dažnai nėra sandėlyje dėl didelės paklausos ir mažos pasiūlos, pvz. Jeanas Foillardas, Mathieu Lapierre'as (Marselio Lapierre'o sūnus), Yvonas Metras, La Soufrandière ir Domaine Thillardon.
Rekomenduojame, jei norite, kad Božolė gamintojus būtų lengviau rasti pigesnius ir dažnai pigesnius Deividas Didysis, Aleksas Foillardas, Christianas Ducroux, Chateau du Grand Pre, Julie Balagny, Clos Bateau, Pierre'as Cottonas, Domaine des Canailles taip pat kai kurie Negoce prodiuseriai už Beaujolais ribų, įskaitant Patricką Bouju (kuris gamina savo „Boujulais Nouveau“) ir Vyno sūnūs kuris gamina Gamay Davidson su Beaujolais vynuogėmis.
Pirkite Beaujolais vynus čia